Dlaczego catering jest eko?

Wiele osób obawia się, że catering jest nieekologicznym wyborem i z tego powodu lepiej jest gotować samemu. Nie jest to jednak prawda. Podczas przygotowywania posiłków dla jednej czy dwóch osób wytwarza się ślad węglowy, z którego można nie zdawać sobie sprawy. Catering dietetyczny jest bardzo ekologicznym wyborem szczególnie dla samotnych osób.

W jaki sposób korzystanie z cateringu pomaga środowisku?

Aby przyrządzić posiłek, konieczne jest wybranie się na zakupy. Wiele osób do sklepu jeździ autem, szczególnie jeśli planuje zakupy na kilka dni. Taki przejazd generuje dwutlenek węgla, azotany i pył, który jest głównym składnikiem smogu. W przypadku cateringu produkty dla dużej ilości osób przewożone są jednym transportem. Dostarczanie posiłków do klientów jest również zaplanowane tak, by było to, jak najbardziej ekonomiczne i ekologiczne.
W trakcie gotowania w domu zużywa się prąd lub gaz oraz dużą ilość wody potrzebnej do umycia naczyń. Catering likwiduje kwestię mycia naczyń. Zużywa również mniejszą ilość energii potrzebną do przygotowania posiłków przypadającą na jedną osobę.
W przypadku cateringu konieczne jest korzystanie z pudełek, w które pakowane są posiłki.  Odchodzą jednak niewielkie opakowania, w których znajduje się każdy kupowany przez konsumenta produkt. 

eko

Walka z marnowaniem żywności

Ogromnym problemem na świecie jest marnowanie jedzenia. Polacy wyrzucają prawie 5 milionów ton żywności rocznie. Z tego powodu zachęcamy do skorzystania z naszej oferty diety pudełkowej w Łodzi. Catering pomaga całkowicie wykluczyć ten problem. Każdy klient otrzymuje dokładnie taką ilość jedzenia, jaka jest mu danego dnia potrzebna. Z tego powodu nie ma możliwości zapomnienia o jedzeniu schowanym do lodówki czy kupieniu czegoś, czego nie zdąży się zjeść.
Podobnie wygląda kwestia podczas przygotowywania posiłków dla klientów. Z góry wiemy ile porcji mamy przygotować danego dnia, dlatego nie powstają żadne nadwyżki przygotowanego jedzenia. Zamawiamy dokładnie tyle produktów potrzebnych do ugotowania posiłków, ile potrzebujemy. Dzięki temu jedzenie w pudełkach jest świeże i nic nie zostaje wyrzucone.