Jak walczyć z Hashimoto?

Hashimoto jest chorobą autoimmunologiczną. Wynika z zaburzeń układu odpornościowego. W przypadku tej choroby układ odpornościowy atakuje tarczycę. Hashimoto z początku może nie dawać żadnych objawów, doprowadzając do niedoczynności tarczycy, jednak rozwinięta postać choroby daje szereg charakterystycznych objawów. Na tę chorobą najczęściej cierpią kobiety.  Nieleczona może prowadzić do bezpłodności i chorób serca.

W jaki sposób leczy się niedoczynność tarczycy?

Hashimoto jest jedną z najczęstszych przyczyn niedoczynności tarczycy. Niedoczynność powoduje zbyt niską produkcję hormonów, które są niezbędne dla pracy organizmu. Terapia polega zwykle na podawaniu preparatów zawierających lewotyroksynę, która jest syntetycznym hormonem tarczycy. Leczenie ma na celu unormowanie stężenia TSH, które podczas niedoczynności tarczycy jest zbyt wysokie. Terapia farmakologiczna najczęściej trwa do końca życia. Leki przyjmuje się codziennie o tej samej porze, minimum pół godziny przed posiłkiem.
Poza braniem leków ważne jest zadbanie o organizm. Im bardziej będzie odporny i sprawny, tym lepiej poradzi sobie z chorobą. Aby go wzmocnić, warto zadbać o wysypianie się, unikanie stresu, aktywność fizyczną, a także odpowiednie nawodnienie i zdrową dietę.

Jaką dietę powinni stosować chorzy na Hashimoto?

jedzenie

Nie ma jednej uniwersalnej diety dla osób z Hashimoto. Ważne, aby była zgodna z piramidą żywieniową. Jeśli zadbanie o zdrową dietę jest zbyt trudne, warto skorzystać z cateringu. Dieta pudełkowa na Hashimoto w Łodzi dostępna jest w naszej ofercie. Warto spróbować różnych wersji diet, aby sprawdzić, na jakiej ma się najlepsze samopoczucie.
Ważne, aby w diecie osób chorych na Hashimoto znajdowały się takie składniki jak jod, selen, żelazo i cynk. Obecne są one w rybach, otrębach, orzechach czy nasionach. Kluczowe jest spożywanie dużej ilości warzyw, ponieważ wiele osób z Hashimoto cierpi na zaparcia. Nie należy jednak nadużywać tzw. produktów wolotwórczych, czyli np. warzyw kapustnych i krzyżowych.
Wiele osób czuje się lepiej, gdy przestaje spożywać gluten, mleko, jajka lub drożdże. Z tego powodu warto sprawdzić różne warianty naszych diet.