Wiedza na temat wpływu diety na ludzkie zdrowie stale się pogłębia. W ostatnich latach coraz więcej uwagi poświęca się roli prawidłowego żywienia w zapobieganiu chorobom cywilizacyjnym, w tym również nowotworom. Jednym z kluczowych czynników utrzymania zdrowia jest stosowanie antyoksydantów. Czy dieta bogata w przeciwutleniacze może pomóc w walce z chorobą? Odpowiadamy!
Jaka dieta przy raku wątroby będzie najlepsza?
Dieta przy raku wątroby powinna być dostosowana do indywidualnych dolegliwości pacjenta oraz stopnia niewydolności tego narządu. Przeważnie dietetycy zalecają dietę lekkostrawną wykluczającą wszystkie ciężkostrawne, wzdymające, pikantne oraz smażone potrawy. Chorzy często borykają się z nudnościami, brakiem apetytu i biegunką, dlatego zaleca się ograniczenie spożycia błonnika pokarmowego. Ponadto:
- dobrze jeść mniejsze posiłki, ale częściej i unikać głodzenia się. Temperatura posiłków nie może być zbyt wysoka;
- należy zwrócić szczególną uwagę na rodzaj spożywanych tłuszczów. Lepszym wyborem okażą się te roślinne, jedzone na surowo, niż zwierzęce;
- nie zaleca się spożywania napojów gazowanych, energetycznych, intensywnych naparów z herbaty, ziół oraz kawy;
- główne źródło węglowodanów w diecie powinny stanowić produkty zbożowe, takie jak: pieczywo pszenne, ryżowe, kukurydziane oraz różne drobne przetwory zbożowe.
Podobne zasady dotyczą diety po operacji raka wątroby – więcej na temat żywienia w chorobie nowotworowej można przeczytać na stronie Mito-Med.pl.
Przeciwutleniacze – jak wpływają na zdrowie?
Przeciwutleniacze, określane również antyoksydantami, to grupa związków biologicznie aktywnych, których zadanie polega na zabezpieczeniu komórek i tkanek organizmu przed szkodliwym działaniem wolnych rodników – wysoce reaktywnych substancji chemicznych, które mogą niszczyć komórki. Antyoksydanty wchodzą w interakcję z wolnymi rodnikami i neutralizują je. Wspomagają również pracę wielu tkanek i narządów. Korzystnie wpływają na pracę układu nerwowego, oddechowego, odpornościowego czy rozrodczego. Dodatkowo mają dobroczynny wpływ na kondycję skóry i działają przeciwstarzeniowo. Organizm człowieka jest w stanie samodzielnie produkować antyoksydanty, określane antyoksydantami endogennymi. Jednak ciało ludzkie potrzebuje również zewnętrznych źródeł przeciwutleniaczy, które są dostarczane przede wszystkim wraz z dietą. Bogatym ich źródłem są owoce, warzywa i produkty zbożowe.
Dieta bogata w przeciwutleniacze przy chorobie nowotworowej
Wzrost zainteresowania antyoksydantami i ich potencjalnym działaniem przeciwnowotworowym sprawił, że stały się one istotnym elementem diety osób chorych. Proces zapalny związany z nowotworem zwiększa zapotrzebowanie na antyoksydanty, które naturalnie usuwają nadmiar wolnych rodników z organizmu. Do najważniejszych antyoksydantów zalicza się: witaminę C, E, karotenoidy i selen. Witaminy C i E wykazują zdolność do hamowania wielu substancji rakotwórczych. Z kolei karotenoidy wspomagają funkcjonowanie układu odpornościowego organizmu, hamują namnażanie komórek nowotworowych oraz chronią zdrowe komórki przed promieniowaniem UV. Selen hamuje wzrost komórek nowotworowych na różnych etapach rozwoju choroby. Dodatkowo wzmacnia reakcję układu odpornościowego na obecność komórek nowotworowych oraz neutralizuje wolne rodniki. Warto zadbać, by powyższe antyoksydanty znalazły się w jadłospisie – zarówno u osoby zdrowej, jak i chorej. Należy jednak pamiętać, że nie istnieje dieta, która wyleczyłaby nowotwór. Celem odpowiedniej diety jest wspomaganie leczenia i zapobieganie groźnym powikłaniom, np. niedożywieniu.