Coraz więcej z nas przykłada szczególną wagę do prowadzenia zbilansowanej, zdrowej diety, bogatej w wiele cennych składników odżywczych. Nic więc dziwnego, że olej z czarnuszki gości w naszych potrawach coraz częściej. Dlaczego jest aż tak wartościowy? Jakie właściwości wykazuje? Przyjrzyjmy się zagadnieniu z bliska.
Olej z czarnuszki i jego krótka charakterystyka
Olej z czarnuszki to produkt nierafinowany, tłoczony na zimno, który powstaje z nasion czarnuszki siewnej. Znany od tysiąca lat ze swoich niezwykle cennych właściwości dla naszego organizmu. W czasach starożytnych panowało przekonanie, że jest to remedium na każdą dolegliwość oprócz śmierci. Cechuje się gęstą konsystencją oraz miodową, ciemnobrunatną barwą. Oprócz wielu drogocennych właściwości olej z czarnuszki charakteryzuję wyjątkowo atrakcyjny, oryginalny smak, który wydobywa, podkreśla smak bardzo wielu potraw. Powszechnie spotykany jest nie tylko w diecie szerokiej grupy osób, ale także w najwyższej klasy kosmetykach czy suplementach diety.
Szerokie właściwości oleju z czarnuszki
Olej z czarnuszki znany jest z niezwykle szerokich właściwości. W największych stopniu wykazuje niezwykle korzystny wpływ na:
- układ oddechowy,
- problemy skórne,
- układ pokarmowy,
- przeziębienia i cały układ immunologiczny.
Do jednych z najważniejszych właściwości oleju z czarnuszki zaliczyć należy ogólne wzmocnienie organizmu, w tym przede wszystkim stworzenie silnej tarczy do walki z wirusami, bakteriami i innymi drobnoustrojami, które wywołują infekcję. Składa się w aż 80% z nienasyconych kwasów tłuszczowych. Dzięki temu:
- Ma zdolność odbudowy i regeneracji komórek naszego ciała,
- Reguluje pracę narządów wewnętrznych,
- Usprawnia perystaltykę jelit,
- Chroni przed infekcjami,
- Jest przeciwbakteryjny, przeciwwirusowy, przeciwgrzybiczy.
Do czego powszechnie dodawany jest olej z czarnuszki?
Olej z czarnuszki to produkt o gorzkim, ostrym, intrygującym smaku. Dla wielu przypomina smakiem czarny pieprz. Nienasycone kwasy tłuszczowe zawarte w nim są szczególnie cenne dla naszego organizmu, ponieważ nie jest on w stanie wyprodukować ich samodzielnie. Nic więc dziwnego, że dodawany jest przede wszystkim do sałatek ze świeżymi warzywami. Powszechnie stosowaną praktyką jest dodawanie oleju do marynat czy sosów mięsnych, grzybowych czy warzywnych. Co więcej, czarnuszka niezwykle często dodawana jest także jako dodatek do słodkich przekąsek, stanowiąc dla nich równowagę i harmonię. Dodatkowo wiele osób przyjmuje olej z czarnuszki doustnie, codziennie rano, aplikując go łyżką. Olej z czarnuszki w naszej diecie idealnie będzie komponować się z wieloma innymi składnikami spożywczymi. Do najbardziej popularnych zaliczyć należy miód, soki czy słodkie syropy, które niwelują lekko cierpki smak oleju. Postaw na dobro płynące wprost z natury i wprowadź do swojej diety olej z czarnuszki.