Dieta wegetariańska polega na wykluczeniu z diety mięsa, włącznie z drobiem, rybami i owocami morza. Wegetarianizm to styl życia, który poza dietą obejmuje także etykę oraz ochronę środowiska naturalnego.
Zalety diety wegetariańskiej wynikają z faktu, że opiera się ona na produktach roślinnych. Taki sposób odżywiania się może pomóc w obniżeniu ryzyka chorób serca, cukrzycy, nadciśnienia, a także chorób nowotworowych. Spożywanie dużej ilości owoców, warzyw, pełnoziarnistych produktów zbożowych i strączkowych, które są głównymi składnikami diety wegetariańskiej, może również przyczynić się do utrzymania prawidłowej masy ciała.
Dieta wegetariańska jest odpowiednia dla osób w każdym wieku, włącznie z kobietami w ciąży i dzieci. W przypadku dzieci i młodzieży ważne jest, aby zwrócić uwagę na odpowiednie spożycie białka, witamin i minerałów, które są niezbędne do prawidłowego wzrostu i rozwoju organizmu.
Warto jednak pamiętać, że dieta wegetariańska wymaga odpowiedniego planowania i uważnego dobierania składników, aby zapewnić organizmowi wszystkie niezbędne składniki odżywcze. Zapewniając nam misję planowania Twoich posiłków, otrzymujesz pewność, że otrzymasz zbilansowany produkt, który będzie wartościowy dla Twojego ciała.
Tygodniowy jadłospis dla wegetarian
Dzień |
Śniadanie |
Drugie śniadanie |
Obiad |
Przekąska |
Kolacja |
Poniedziałek |
Tofu scramble z warzywami i pieczywem |
Zielony smoothie z bananem i szpinakiem |
Falafel w płatkach owsianych z pieczonymi warzywami |
Mix orzechów i suszonej żurawiny |
Krem z zielonego groszku |
Wtorek |
Koktajl z mleka migdałowego, bananów i orzechów laskowych |
Awokado na kawałku chleba żytniego |
Curry z soczewicy i warzyw z brązowym ryżem |
Marchewki z hummusem |
Quinoa z pieczonymi warzywami |
Środa |
Chleb tostowy z kremowym masłem orzechowym i bananem |
Zupa pomidorowa z ciecierzycą |
Makaron z pesto z bazylii i warzywami |
Sałatka z ciecierzycą i rukolą |
Dynia pieczona z kaszą gryczaną |
Czwartek |
Płatki owsiane z masłem orzechowym, banana i nasionami chia |
Koktajl z mleka sojowego, jagód i banana |
Chili z tofu i warzywami |
Kanapki z pastą z avocado i pomidorem |
Pieczone ziemniaki z sosem czosnkowym |
Piątek |
Tofurnik jagodowy |
Owsianka z jabłkiem i cynamonem |
Zapiekanka z ziemniaków, pieczarek i fasoli |
Sałatka z kapusty pekińskiej i marchewki |
Sałatka z burakiem i orzechami włoskimi |
Sobota |
Placki z bananami i syropem klonowym |
Smoothie z kiwi i mango |
Makaron z sosem pomidorowym i klopsikami z soczewicy |
Pieczone słonecznikowe pestki |
Tacos z tofu i warzywami |
Niedziela |
Płatki jaglane z owocami sezonowymi i syropem klonowym |
Zielony smoothie z awokado i bananem |
Wegańskie risotto z pieczonymi warzywami |
Sałatka z quinoa i ciecierzycy |
Krem z soczewicy i pieczywo żytnie |